Witaminowe Love – kanapki w klasie 1a
W ramach programu „Czas na zdrowie” dzieci miały okazję poznać wartości odżywcze zdrowych produktów takich jak twarożek i jogurt naturalny, a także różnorodnych warzyw: rzodkiewki, pomidora, ogórka, sałaty, papryki, rzeżuchy i szczypiorku. Z wielkim zaangażowaniem i samodzielnością przygotowały mieszankę twarożku z jogurtem, do której następnie dodały swoje ulubione warzywa. Całość udekorowały kiełkami rzeżuchy i szczypiorkiem – wyhodowanymi w klasie, co nadało kanapkom nie tylko piękny wygląd, ale również dodatkowe walory smakowe.
Sala wypełniła się cudownym aromatem świeżych składników, a efekt końcowy przekroczył wszelkie oczekiwania. Kanapki były nie tylko kolorowe i apetyczne, ale przede wszystkim przepyszne i pełne wartości odżywczych. Co ważne, dzieci pamiętały o przestrzeganiu zasad higieny: przed rozpoczęciem pracy umyły ręce i sztućce, użyły umytych składników, a panie nauczycielki zadbały o dezynfekcję blatów.
Zajęcia przyniosły nieoczekiwany efekt – niektóre dzieci stwierdziły, że przygotowane przez siebie kanapki smakują lepiej niż słodycze, co jest wspaniałym świadectwem tego, jak edukacja poprzez praktyczne działanie może wpłynąć na zdrowe nawyki żywieniowe najmłodszych. Pierwszoklasiści nie mogą doczekać się już kolejnych zajęć, podczas których będą wykonywać odżywcze koktajle owocowo-warzywne.
Tekst i zdjęcia
Małgorzata Bieluga