Obchody Światowego Dnia Żywności

17 października z okazji Światowego Dnia Żywności, w Siedlcach odbył się happening zachęcający do rozsądnych zakupów i niewyrzucania jedzenia. W uroczystości tej uczestniczyli też uczniowie naszej szkoły reprezentowani przez klasę IIa pod opieką p. Agnieszki Karpińskiej. Szkoła nasza w nagrodę za długoletnią współpracę otrzymała certyfikat „Ratownika Żywności”.
Organizatorem wydarzenia był Bank Żywności w Siedlcach. Patronat honorowy sprawował prezydent Siedlec, Wojciech Kudelski. W inicjatywie wzięła udział ponad setka dzieci i młodzieży, m.in. z Siedlec, Żelkowa, Rudy Talubskiej, czy Michałówki. Hasłem happeningu było „Szkoła niemarnowania jedzenia”.
Wyniki badania „Nie marnuj jedzenia 2017” wskazują, że niemal 35% Polaków wyrzuca żywność – głównie pieczywo i wędliny. Najczęstszym powodem jest przegapienie terminu przydatności do spożycia oraz kupowanie zbyt dużej ilości produktów. Siedlecki Bank Żywności zwrócił się z apelem (do sklepikarzy, hurtowników, sieci sklepów), alby żywność, która niedługo się przeterminuje – nie wyrzucać, tylko przynosić do ich siedziby (Żabokliki ul. Zakładowa 4). Produkty następnie zostaną przekazane potrzebującym.

Skip to content